Ekologija ir organika – gyvybiškai svarbus ryšys
Pats žodis „ekologinis“ (būdvardis) reiškia tai, kas susiję su gyvaisiais augalais ir gyvūnais, jų kilme ar savybėmis. Kaip daiktavardis, tai bet kokia medžiaga, gaunama iš gyvūnų ar augalų. Kai kalbame apie medvilnės gamybą, organinis ūkininkavimas neatsiejamai susijęs su gyvaisiais augalais, gyvūnais ir pačia ekologija. Ekologija yra mokslas apie augalų, gyvūnų, žmonių ir konkrečios aplinkos santykių pusiausvyrą. Organinis ūkininkavimas siekia išlaikyti šią pusiausvyrą, o ne ją ardyti.
Nuo ko viskas prasideda?
Organiniai produktai, nesvarbu, ar jie valgomi, ar ne, yra gaminami iš derliaus, kuris auginamas organiškai. Organinis ūkininkavimas – tai gamybos metodas, kuriame nenaudojamos kenksmingos cheminės medžiagos: pesticidai, insekticidai, herbicidai ir sintetinės trąšos. Pagrindinis tikslas yra siekti aplinkosauginiu, socialiniu ir ekonominiu požiūriu tvarios gamybos, palaikyti glaudų ryšį su gamta, remti ir puoselėti gyvybiškai svarbias ekosistemas.
Pesticidai ir insekticidai: nematoma grėsmė
Pesticidų ir insekticidų naudojimas žemės ūkyje yra itin svarbi problema, į kurią būtina įsigilinti. Šios efektyvios, bet kenksmingos cheminės medžiagos žymi didžiausią skirtumą tarp įprasto ir organinio ūkininkavimo. Norėdami suprasti šių produktų naudojimo pasekmes, turime prisiminti, kad šios cheminės medžiagos iš pradžių buvo sukurtos žudyti. Jų užduotis buvo išnaikinti nepageidaujamus laukinius augalus ir gyvūnus (tokius kaip vabzdžiai) iš laukų – tai turėjo padidinti derlių.
Pagalvokite… Mūsų ekosistema susideda iš įvairios ir kruopščiai subalansuotos augalų, vabzdžių ir gyvūnų grupės. Kas nutinka, kai mes nuolat žudome vabzdžius (tiek tuos, kuriuos norime sunaikinti, tiek tuos, kurie nukenčia netiesiogiai)? Mes sukeliame didžiulį spaudimą ekosistemai. Kai ekosistemos dalies, t. y. vabzdžių, skaičius mažėja, tada kitoje grandyje (pavyzdžiui, paukščiai) pradeda badauti, jų skaičius pradeda mažėti ir taip toliau. Tai užburtas ratas, vedantis žemyn.
Kita labai kritiška insekticidų naudojimo pasekmė yra staigus apdulkintojų, įskaitant įvairius vabzdžius, skaičiaus mažėjimas. Geriausiai žinoma ir svarbiausia jų atstovė – medaus bitė.
Dėl laukinių gėlių nykimo (įprastiniuose laukuose ir miestuose) arba dėl insekticidų, kurių sudėtyje yra neonikotinoidų, dar žinomų kaip neonikai, apdulkintojai patyrė niokojantį poveikį. Neonikai veikia paveikdami apdulkintojų nervines ląsteles, sutrikdydami jų elgesį ir dažnai juos tiesiog nužudydami. Neonikai naudojami daugiau nei 140 skirtingų rūšių pasėliams – nuo obuolių, pomidorų ir kviečių iki ryžių ir sojų.
Neonikai buvo išrasti, parduodami ir plačiai naudojami nuo 10-ojo dešimtmečio. ES 2018 m. uždraudė pavojingiausius neonikus, tačiau ne visą jų grupę. Ir šis draudimas taikomas ES gamybai, o ne gamybai už ES ribų!
Apdulkintojai yra būtini, kad kitos kartos obelys, laukinės braškės ir daugelis kitų vaisių, gėlių, grūdų ir daržovių galėtų augti ir brandinti derlių.
Kalbant apie pastangas pasiekti maksimalų lauko derlių, tai prieštarauja gamtai ir teikia tik trumpalaikę naudą tiems, kurie iš to gauna pelną. Kai ūkininkaujama ekologiškai, lauko derlius yra mažesnis, ir apskritai tai galioja visiems pasėliams.
Mūsų įsitikinimas: organinis ūkininkavimas – ateitis ir būtinybė
„The Organic Company“ tiki, kad organinis ūkininkavimas yra ateitis, tai yra būtinybė. Tradicinė žemdirbystė yra destruktyvi ir turėtų būti uždrausta. Todėl turime susitaikyti su trūkumu, kuris yra mažesnis lauko derlius. Norėdami spręsti mažesnio lauko derliaus problemą, išskyrėme 3 sprendimus/elgesio pokyčius:
1. MAŽIAU IR GERIAU
„The Organic Company“ dirba su „mažiau ir geriau“ strategija, kuri vertina gerą kokybę ir funkcionalumą, vengdama greitosios mados ar sezoninių spalvų, ir skiria dėmesį alternatyvų vienkartiniams daiktams skatinimui. Norėtume, kad ši strategija būtų taikoma daugelyje kitų pagrindinių sektorių. Turime suprasti, kad daugelis vienkartinių produktų paprastai naudoja tą patį žaliavų kiekį kaip ir perdirbamos medžiagos, todėl perėjimas (nuo vienkartinių prie daugkartinių) yra svarbus žingsnis gerokai geresnio išteklių valdymo link.
Galbūt vieną dieną mūsų kartos bus žinomos kaip „vienkartinės kartos“ arba „šiukšlių kartos“. Ar taip norite būti prisimenami?
2. MAISTO ŠVAISTYMAS
Maisto pramonėje nuo derliaus nuėmimo iki mažmeninės prekybos (pačios mažmeninės prekybos neįskaitant!) 14 % viso maisto yra švaistoma. Šis skaičius tampa dar didesnis, kai įtraukiama visa tiekimo grandinė, ir tai yra sritis, kurią turime tobulinti. Ar žinojote, kad Jungtinėje Karalystėje kasdien išmetama apie 1,4 milijono bananų? Šaltiniai: Organic Authority, New Food Magazine, Science Daily.
3. TEIGIAMI POKYČIAI ORGANINĖJE ŽEMDIRBYSTĖJE
Galiausiai, svarbu pažvelgti į vystymąsi. Per daugelį metų ekologinis ūkininkavimas patobulino gamybą, taikydamas aplinkai nekenksmingus metodus, kurie nežaloja dirvožemio.
Norint pabrėžti įprastą, o kartu ir kritišką elgesį, neseniai pasirodė JT ataskaita su niokojančia žinute: išnyko iki 1 milijono rūšių, o bendra biomasė sumažėjo iki 82%, ir tai daugiausia įvyko per pastaruosius dešimtmečius.
Be pirmiau minėtos diskusijos, GOTS sertifikuota organinė medvilnės gamyba pasižymi mažesniu vandens suvartojimu ir mažesnėmis CO2 emisijomis, palyginti su įprasta medvilnės auginimu.
Šaltiniai: Soil Association, The Food and Agriculture Organization, Britannica, The Guardian.